Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2007 16:26 - Психологично консултиране >>>>> ЩО Е ТО
Автор: jjor Категория: Други   
Прочетен: 584 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2007 01:30



В кръговрата от събития изведнъж забелязваме, че ни е станало трудно да живеем, околните не ни разбират, появили са се натрапчиви мисли и страхове. Чувство на самота, липса на подкрепа от околните, проблеми на работа или в семейството не ни дават покой. Ако дори една от изброените беди не ви позволява да посрещате деня с усмивка, идете на консултация при психолог.

          Да определите, нужно ли е точно на Вас да посещавате психолог е много просто. Ако сега четете тези редове, то за Вас категорично е нужно!   -   Това е шега, разбира се, но нали във всяка има и зрънце истина... Ако сме сериозни, то човек свободен от психологически проблеми, никога няма и да се заинтересува от психология - даже от професионална гледна точка или заради духовно израстване.
          Всъщност хора без вътрешни конфликти в съвременното цивилизовано общество няма. Често хората бягат от своите проблеми. Едни "бягат" в работата си, други - в друг човек, в религия, в алкохол, във фантазия, в болест... Опитвайки се да избяга от проблемите си, човек бяга от себе си. Не да бягаш, а да преодоляваш, накратко това представлява психологичната работа. Решавайки нужно ли е на Вас да посещавате психолог, Вие решавате въпроса за собственното отношение към себе си и своя живот. Това е Вашата отговорност пред самия себе си, това е само Ваш личен и интимен избор.
          Самото психологично взаимодействие е лечебно взаимодействие, в хода на което човек има възможност по обективно да разгледа своя душевен проблем, да се обърне към своите вътрешни ресурси, да преживее "забравените" си преживявания, да получи подкрепа.
          Когато в магазина ви предложат негодна стока, вие разбирате, тъй като знаете каква трябва да бъде годната стока. Когато човек за пръв път в живота си отива да се срещне с психолог, той не знае как да определи качеството на предлаганата  услуга. Мнозина не си и представят как следва да се държи психолога, какво той може да направи и струва ли си да отидат при него втори път или не. Затова, ето по какъв начин, още на първата среща да определите качеството на предлаганата психологична услуга.

          И така, добрият психолог:
1. Не Ви прекъсва, когато вие говорите; не прибързва.
2. Не гледа часовника си във ваше присъствие.
3. Внимателно изслушва всичко, което вие му съобщавате.
4. Не ви принуждава да говорите за това, за което вие не желаете да му съобщите.
5. Не употребяа в разговора такива словосъчетания, като "вие сте длъжни", "за вас е нужно", "за вас е необходимо", "на вас говоря", "послушайте ме".
6. Говори с мек, спокоен и равен глас.
7. Не ви препоръчва да предприемате тези или онези жизнени действия – започвайки от развод и завършвайки - "...а вие в отговор кажете следното...".
8. Не ви оставя “сами” ("вие говорете, говорете...").
9. Коментира ваши изказвания, основаващи се само на обективни факти. Например не: "Вие сте много раздразнителен, ако така крещите на жена си.", а "Какво вие чувствахте, когато крещяхте на жена си?" или "Какво именно вие наричате “крещене на жена си”?".
10. Предварително обсьжда с вас вида на предлаганата психологична услуга, какво представлява тя и какви подходи се използват.




Гласувай:
0




1. tera - здрасти!
04.05.2007 01:10
Интересно е това, което пишеш, но не ми стана ясно защо е раздробено на толкова много постове. Напомня ми сериалите ...to be continued..., които лично мене са ме изнервяли. Тук няма ограничения за място и ако искаш да си спечелиш публика не им пробутвай тези номера. Съвсем добронамерено ти го казвам, пък ти го разбирай както желаеш.
Лека нощ :)
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031